Aybros Psikoloji - İzmir Psikolog ve Danışmanlık - Hızlı Menü

İletişim

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde uyku düzeni nedir?, nasıl olur ?, nasıl düzene girer vb. konular hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz....

Bebeklerde Uyku Düzeni

Her insan için oldukça önemli bir konu olan uyku düzeni, yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de önemlidir. Bebeklerde uyku düzeni sağlıkları açısından çok önemlidir. Hayata henüz yeni başlamış olan bebeklerin uyku düzeninin oturtulması belli bir süre alabilir. Genel olarak yeni doğmuş bir bebeğin uyku düzenini sağlamak anne ve baba açısından bir hayli zor bir iş olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun en büyük nedeni ise yetişkinlerin uyku düzeni ile bebeğin uyku düzeni arasında belirgin bir farkın olmasından kaynaklanır. Bu nedenle bebeklerin uyku düzeni oturuncaya kadar anne, baba ve bebeğin uyku düzenleri arasındaki bu belirgin fark bariz bir şekilde devam eder.

Bebeklerde Uyku Düzeni Tablosu

Her aile ve bebek için hayati bir önem taşıyan uyku düzeni, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin ilk basamaklarından birisidir. Bu kapsamda ön plana çıkan bebeklerde uyku düzeni tablosu, bir bebeğin hangi ayda ne kadar uyuması gerektiğini gösterir. Bakıldığı zaman da bir bebeğin uyku düzeni tablosu şu şekilde karşımıza çıkar:

  • 0-2 aylıkken gündüz uykusu 6-7 saat, gece uykusu 8-10 saat olmak üzere toplam 14-17 saat,
  • 3-5 aylıkken gündüz uykusu 4-5 saat, gece uykusu 10-11 saat olmak üzere toplam 14-16 saat,
  • 6-8 aylıkken gündüz uykusu 3-3,5 saat, gece uykusu 10-12 saat olmak üzere toplam 13-15 saat,
  • 9-12 aylıkken gündüz uykusu 2-3 saat, gece uykusu 10-12 saat olmak üzere toplam 12-15 saat şeklindedir.

Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?

Bebeklerin gelişimi konusunda oldukça önemli bir konumda yer alan uyku düzeni hem bebek hem de ebeveyn için büyük bir kolaylık sağlar. Peki, bebeklerde uyku düzeni ne zaman oturur? Bu sorunun cevabı, hayati bir önem taşır. Bu çerçevede düşünüldüğü zaman, fiziksel bir rahatsızlıkları olmayan yeni doğan bebeklerin uykularının düzenli olması beklenir. 3-6 aylık bebeklerin bir kısmında gece boyunca kesintisiz uyku ortaya çıkabilir. 6 aylık olan bebekler ise gece boyunca kesintisiz uykuyu %50’si olacak şekilde başarabilirken, 12 aylık olan bebekler ise kesintisiz uykuyu %90’ı olacak şekilde başarır diyebiliriz.

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku düzeninin oluşturulması konusunda bilgi sahibi olmak isteyen birçok anne ve baba; bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur sorusuna net bir cevap arıyor. Genel olarak bebek 2 haftalık olduğu andan itibaren anne ve babanın bebeğe gece ve gündüz farkını öğretmeye başlaması gerekir.

Bunu sağlamak için anne ve babanın gündüzleri uyanır uyanmaz bebeği giydirmesi ve bebekle oyunlar oynaması doğru olacaktır. Bu oyunları oynanırken de anne ve babanın eğlenceli olması, bulundukları odayı aydınlık ve ışıklı tutması gerekir. Gece vakitlerinde ise bebeği beslerken sessiz olunmalı, ışıklar kapatılarak kısık sesle konuşulmalıdır. Yatma vakti geldiği zaman en kısa sürede bebeğin pijamaları değiştirilmelidir.

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Düzelir?

Bir aile içerisine yeni bir bebeğin katılması ile o ailede değişmesi gereken bazı durumlar ortaya çıkar. Bu durumların birisi de uyku düzeni ile ilgili olarak karşımıza çıkar. O halde, bebeklerde uyku düzeni nasıl düzelir? Bu soru her ebeveyn için hayati bir önem taşır. Bebeğin rahat bir uykuya dalması ve uyku düzeninin düzelmesi için ılık banyo yaptırmak, masaj yapmak, kitap veya masal okumak, hafif müzik dinletmek, şarkı söylemek, beslemek, odanın karanlık olmasını sağlamak, memede uyuma alışkanlığı kazandırmamak gibi farklı yöntemler vardır. Bunun gibi birbirinden farklı yöntemlerle kalıcı çözümler üreten Aybros Psikoloji Merkezi olarak her daim yanınızdayız.


0 Yorum | Aybros | Blog



İletişim Kurun

Bir Psikoloğa mı İhtiyacınız Var ?

Bizi Arayın, Alanında Uzman Psikologlarımız Sizlere Yardımcı Olsun!

İzmir Pedagog, İzmir Psikolog ve Danışmanlık alanlarında hizmetinizdeyiz!