Aybros Psikoloji - İzmir Psikolog ve Danışmanlık - Hızlı Menü

İletişim

Ergenlerin Yalan Söylemesi

Ergenlik dönemi her insanın 12-20 yaş aralığında yaşadığı ancak bazı durumlarda daha uzun ve sıkıntılı bir şekilde geçirebileceği dönemlerden birisidir. Yapılan araştırmalar sonucunda bağımsız olma ar...

Ergenlerin Yalan Söylemesi

Ergenlik dönemi her insanın 12-20 yaş aralığında yaşadığı ancak bazı durumlarda daha uzun ve sıkıntılı bir şekilde geçirebileceği dönemlerden birisidir. Yapılan araştırmalar sonucunda bağımsız olma arzusunun ortaya çıktığı ve artarak devam ettiği bu dönemde bireyin yalan söylemesinin arttığı da görülmektedir. Bu durum her bireyde aynı şekilde gerçekleşmiyor olsa da genellikle baskıcı ailelerin çocuklarında ve kendisini ifade etmekte zorlanan çocuklarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Çocuğun birey olduğunun bilincinde olmayan ve kendi doğruları ile hareket etmesini isteyen ailelerde ergenlerde yalan söyleme davranışı daha yoğun bir şekilde kendini göstermektedir. Bu durumun yalnızca bireyin dürüstlüğüne değil aile bağlarına da zarar verici olduğu ise yapılan bilimsel araştırmalarda kendisini göstermektedir.

                                                

Yalan Söyleyen Çocuğa Ne Ceza Verilir?

Her birey zaman zaman yalan söyleme eğiliminde bulunmaktadır. Pek çok kişinin sıklıkla başvurduğu yalan ergenler tarafından söylendiğinde ailenin endişe duymasına neden olur. Ergenin yalanının yakalanması sonucunda birçok ailenin kafasında yalan söyleyen çocuğa ne ceza verilir? Sorusu yerleşmektedir. Bu gibi durumlarda yalan söyleyen çocuğun üzerine gitmek çocuğun daha çok içine kapanmasına neden olabilmektedir.  Çocuğunuzun huyuna ve psikolojisine yönelik olarak gerçekleştirebileceğiniz tutumun herhangi bir şekilde ceza içermemesi bu aşamada oldukça önemlidir. Ergenlerin ergenlik döneminde özellikle daha hassas olmaları ve karakterlerinin oluşumu gerçekleştiği için anlayışlı olmak, çocuğun üzerine gitmemek gerekmektedir. Sizler ergen bireyin üzerine gittiğiniz zaman bu durumda çocuk yaptıklarını, düşündüklerini ve yapacak olduğu şeyleri gizlemeye ve yalan söylemeye devam edecektir.

13 yaşındaki oğlum yalan söylüyor

Çocuğunuzun ya da çevrenizdeki herhangi bir ergenin yalan söylemesi durumunda daha anlayışlı, bilinçli ve sinirlenmeden yaklaşmanız sorunun kısa süre içerisinde çözülmesini sağlayacaktır. Sık sık 13 yaşındaki oğlum yalan söylüyor şeklinde sıkıntısını dile getiren ebeveynlerin aslında yanlış bir tutum sergilemesi nedeniyle de çocuğunun yalan söylemeye devam ettiği görülmektedir. Anlayışlı olmak ve karşınızdaki ergenin yalan söyleme sebebini anlıyor olabilmek bu aşamada büyük önem taşımaktadır. Sizler çocuğunuzun ya da yalan söylediğini fark ettiğiniz kişinin her türlü anlayışınıza rağmen yalan söylemeye devam ettiğini fark ettiğiniz durumda psikolojik bir yardım almanız doğru olacaktır.

Ergenlerde Yalan Söylemenin Nedenleri Nelerdir?

Ergenlik dönemi içerisinde pek çok sorunu barındıran oldukça sıkıntılı dönemlerden birisidir. Kendini bulmaya ve tanımaya çalışan ‘ergen’ olarak sınıflandırılmış birey, bu dönemde hangi yola gideceği konusunda problemler yaşayabilmektedir. Geleceği ile ilgili önemli kararlar alacak olan ergenin bu dönemde kendini keşfetme süreci geçirmesi ile birlikte birtakım yalanlara başvurduğu görülebilmektedir. Ergende yalan söyleme davranışı nedenleri;

  • Kendini kanıtlama arzusu,
  • Kendi başına bir birey olduğunu aileye kabul ettirme isteği,
  • Ailenin baskıcı tutumu,
  • Ailede yaşanan problemler,
  • Ebeveynlerin kendini anlamayacağını düşünmesi,
  • Kısıtlanmak,
  • Özgürleşme isteği,
  • Depresyon,
  • Psikolojik problemler,
  • Kendini keşfetme isteği,
  • Agresiflik,
  • Negatif düşünceler,
  • Arkadaş çevresi,

Ergenlerde yalan söyleme davranışı nedenleri arasında yer almaktadır. Bu davranışlar sebebiyle yalan söyleyen ergenlerde bazı durumlarda ciddi problemler yaşanabilmektedir. Ailelerin çocuğunun neden yalan söylediğini iyi bir şekilde gözlemlemesi ve empati kurarak yalan söylem alışkanlığını ortadan kaldırması gerekmektedir.

 

Yalan Söylemek Nasıl Engellenir?

Ergenlik döneminde pek çok nedenden dolayı yalan söyleme alışkanlığı gözlenmektedir. Bu durumu engelleyebilmek için yalan söyleyen ergenin ebeveynlerinin;

  • Empati yeteneğini geliştirmesi,
  • Sesini yükseltmemesi,
  • Kırıcı ve küçük düşürücü davranışlarda bulunmaması,
  • Kavgaya sebep olmaması,
  • Onu anladıklarını göstermeleri ve anlayışla yaklaşmaları,
  • İyi bir gözlemci olmaları,
  • Çocuklarının kişisel alanına saygı duymaları,
  • Kısıtlayıcı davranışlardan uzak durmaları,
  • Açıklayıcı olmaları,
  • Uzun uzun ve sakin bir şekilde konuşmaları,
  • Fevri davranışlardan uzak durmaları,

Gerekmektedir. Anne babaların bu aşamada gösterdiği tutum ve davranışlar büyük önem taşımaktadır. Kendi alanına saygı duyulmadığını fark eden çocuk yalan söylemeye devam edecektir ancak kendi alanına saygı duyulduğunun farkında olan çocuk daha paylaşımcı bir tutum sergileyecektir. Bu aşamada ebeveynlerin de kendilerini ergenlik döneminde bir çocuğun psikolojisine göre hazırlamalarının oldukça büyük bir önemi vardır.

Depresyon ve Diğer Psikolojik Problemler Yalan Söylemeye Neden olur mu?

Ergenlik döneminde olan çocuklar içe kapanmaya, depresyona ve diğer psikolojik problemlere yatkın haldedirler. Ergenlerin kendini bulma savaşı verdiği bu dönemde iç sıkıntılar yaşamaları oldukça olağandır. Ebeveynlerin iyi bir gözlemci olmaları ve çocuklarının ruhsal durumlarının da sağlıklı olup olmadığının farkında olmaları ergenlik dönemi süresince büyük önem arz etmektedir.

Depresyonda olan ve sağlıklı düşünemeyecek hale gelen çocuklar depresyon sebebiyle yalan söyleyebilmektedir. Bunun yanı sıra kendini keşfetme dönemi olarak bilinen ergenlik döneminde yaşanan psikolojik problemler de yalan söyleme alışkanlığının oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu aşamada ebeveynlerin doğru değerlendirmeler yapmaları, çocukları için İzmir Ergen Psikoloğu ve Psikoloji Merkezinden destek almaları ve alanında uzman kişiler ile görüşmelerinde büyük bir fayda vardır.  Çocuğunun yalan söylediğini fark eden ve psikolojik durumunda da kötü bir ilerleme olduğunu gören ebeveynlerin zaman kaybetmeden alanında uzman kişilere danışmaları çocuğun sağlığı için de oldukça önemli bir hal almaktadır.


0 Yorum | Aybros | Blog



İletişim Kurun

Bir Psikoloğa mı İhtiyacınız Var ?

Bizi Arayın, Alanında Uzman Psikologlarımız Sizlere Yardımcı Olsun!

İzmir Pedagog, İzmir Psikolog ve Danışmanlık alanlarında hizmetinizdeyiz!